СРПСКИ СОКО ХЕРЦЕГ-НОВИ

Под крилима Српског Сокола ми очекујемо сједињење Српског Народа“ -Михаило Пупин

Вијести

Историја Српског Сокола

Издавачка дјелатност

Стоп ГМО

Планинарска секција

Соколско кино

Текстови из историје Боке Которске

Награда

Професор Вуко Велаш“

Контакт

Документа

СРПСКИ СОКО ХЕРЦЕГ-НОВИ

Награда „Вуко Велаш“

У знак сјећања на професора српског језика Вука Велаша а у циљу очувања српског језика и ћирилице Српски Соко Херцег Нови је, почевши од 2015. године, установио награду „Вуко Велаш“ за ученике херцегновских основних школа.

Награда ће се додијељивати на рад на српском језику, ћирилицом.

Вуко ЈовановЈошов Велаш (28.3.1947 – 2.7.2008) Професор српског језика и књижевности . Радио је у гимназији у Херцег Новом. У јесен 2004. године јавно се успротивио насилном увођењу такозваног „матерњег“ језика у школе у Црној Гори и због тога, мада подржан од великог броја колега и суграђана, бива отпуштен. Вуко, као и група професора из Никшића, није пристао да деци предаје нешто што је, како сам каже, „изван себе, мимо свијета, испод разума, лишено науке, знања и просвећених регула, без истине и љепоте“. Овај догађај дубоко је узнемирио све разумне и слободомислеће људе Боке которске. Велики је број трибина и симпозијума на којима је био активан и веома запажен учесник. Аутор је есеја „Четири лудила“ који је објављен у првом броју „Слова“, часописа који наставља традицију публикације “Распеће српског језика”, који је покренуо Актив отпуштених професора српског језика из Никшића. Био је члан Савјета локалних јавних радио - дифузних сервиса Херцег Новог. Био је председник издавачког савета часописа "Глас Боке" чији први број је из штампе изашао у децембру 2005. године. Добитник је Вукове награде коју додељује Културно - просветна заједница Србије. Витешко друштво „Херцег Стефан“ програсило га је првим почасним витезом „Војвода новски Лазар“. Упокојио се у Херцег Новом. Постхумно му је објављена књига Карневалски бјесови“. Сахрањен је у Мојдежу.

Биографија из књиге Зорана Шабовића „Мојдеж прилози за хронику села и родослове“.

Уручивање диплома и награда „Професор Вуко Велаш“ 2015.

Дипломе, захвалнице и награде подјељене су 2. новембра у цркви Св. Николе – Резиденцији Љубибратића на Топлој. Госте је поздравио професор Веселин Матовић. У свечаној атмосфери награде су уручили спонзори и гости. Трећу награду уручио је Конзул Републике Србије у Херцег Новом Зоран Дојчиновић, другу награду Генерални Конзул Републике Србије у Херцег Новом Слободан Бајић а прву награду уручила је предсједница Општине Херцег Нови Наташа Аћимовић. У програму је учествовао Владан Пантелић са гитаром.

Пројекат Српског Сокола подржали су Општина Херцег Нови, Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије и фирме Пробока и ПИН Монтенегро.

Награда „Професор Вуко Велаш“ 2015.

Жири у саставу професор Вукашин Баћевић, професор Гордана Стијепчић Булатовић и професор Никола Маловић изабрао је најбоље радове на конкурсу „Вуко Велаш“ за рад писан ћирилицом, на српском језику.

Прву награду добио је Александар Медић, ученик IX разреда ОШ „Милан Вуковић.“

Другу награду добио је Алексеј Миковић ученик VII разреда ОШ „Дашо Павичић“.

Трећу награду добила је Милица Живановић ученица VI разреда ОШ „Илија Кишић“.

Четврту награду добила је Ивана Томашевић, ученица VI разреда ОШ „Милан Вуковић“.

Пету награду добио је Богдан Спаић, ученик VI разреда ОШ „Дашо Павичић“.

Шесту награду добила је Ивана Шеровић, ученица VIII разреда ОШ „Орјенски батаљон“.

Награду за најљепши рукопис добила је Маша Никовић, ученица VI разреда ОШ „Илија Кишић“.

За све наведене радове обезбјеђене су награде.