СРПСКИ СОКО ХЕРЦЕГ-НОВИ

ВИЈЕСТИ

ИСТОРИЈА

ИЗДАВАЧКА ДЈЕЛАТНОСТ

ПЛАНИНАРСКА СЕКЦИЈА

КОНТАКТ


Српски Соко Херцег-Нови основан је 1910. године. Прва сједница управе одржана је децембра исте године. За старјешину је изабран Мирко Комненовић, а за замјеника старјешине Јово Секуловић, секретар је био М. Бакочевић, благајник Лука Ћеранића а вођа Ристо Рундо. Прва соколска забава одржана је 18. фебруара 1911. године. У Ђеновићу Српски Соко се оснива 15. октобра 1911. године, у Будви 22. јула 1912. године и у Бијелој 1912. године. Сва ова друштва улазр у Српску соколску Жупу на Приморју, основану 5. маја 1912. године. Први слет Српске соколске жупе на Приморју одржан је 12. октобра 1913. године у Дубровнику. Други слет Жупе одржан је на Далматинском Косову код цркве Лазарице на Видовдан 1914. године, у сам освит Првог свјетског рата.


Први Слет Српске соколске жупе на Приморју. Слет је почео поворком из Дубровника ка вјежбалишту у Грушком пољу. У поворци су учествовали: 1) Дубровачка Грађанска музика; 2) Соколске заставе; 3) Старјешинства жупа и друштава; 4) Хрватски соколи; 5) Соколски подмладак „Душана Силног“; 6) Сви српски соколи редом; 7) „Душан Силни“ из Дубровника. После вјежби соколи су отишли на Брсаље, гдје је била јавна забава и весеље. Учествовало је 500 сокола. Поводом Слета Жупа је издала разгледницу. Вјежбе су биле изведене добро и прецизно. Успјех слета је био велики. Учествовале су хрватске соколске жупе „Војвода Хрвоје“ из Сплита и „Гундулићеве“ из Дубровника.

Српски Соко Херцег-Нови обновио је свој рад на Сретење Господње 2007. године. Од тога дана Сретења Господње је крсна слава нашег друштва.